Choć ryby mają mnóstwo miłośników, grono osób sceptycznie nastawionych do rybnych potraw jest równie liczne. Dlaczego? Być może sekret tkwi w ościach lub specyficznej konsystencji mięsa. Jest na to rada – poniżej znajdziesz przepisy na pasty rybne, które dzięki niesamowitemu smakowi pomogą ci przekonać się do ryb. Nie wierzysz? Sprawdź!

Prosto, ale po królewsku, czyli pasta rybna z łososia

Łosoś to ryba o jednym z bardziej charakterystycznych smaków – pasta rybna z jego dodatkiem jest o tyle prosta w przygotowaniu, że nie wymaga mocnego przyprawiania. Do jej przyrządzenia potrzeba około 150 gramów łososia wędzonego w plastrach, 4 jajek ugotowanych na twardo, łyżki majonezu oraz soli, pieprzu i koperku lub szczypiorku – wybór tego dodatku zależy od upodobań. Jajka należy obrać i rozgnieść widelcem w miseczce, a plastry łososia oraz koperek lub szczypiorek posiekać i dodać do jajek. Wszystkie składniki łączy się przy pomocy majonezu, a następnie doprawia do smaku solą i pieprzem – warto pamiętać, że wędzony łosoś sam w sobie jest dość słoną rybą. Łosoś dobrze komponuje się z sałatą oraz pomidorkami koktajlowymi – jeśli masz ochotę na dodatki, możesz sięgnąć właśnie po te produkty.

Wytrawne śniadanie, czyli pasta z wędzonego pstrąga

Kolejna propozycja to pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem sera feta i kaparów. Dodatkowo potrzebne będą koperek, dobry majonez oraz sól i pieprz do smaku. Na pół dużego pstrąga powinno się wykorzystać jedną kostkę sera – jeśli nie lubisz intensywnie słonych smaków, możesz zamienić ser feta na twaróg. Mięso pstrąga należy wrzucić do miski i upewnić się, że nie dostały się do niej ości. Następnie dodać ser i zmiażdżyć całość widelcem lub zblendować. Kolejny krok to dorzucenie do pasty łyżki posiekanych kaparów i sporej ilości koperku i połączenie składników przy użyciu kilku łyżek majonezu. Tak przygotowaną pastę można podawać na chrupiącym pieczywie lub jako sałatkę – w obu wersjach zdobędzie twoje serce.

Wyrazista pasta z wędzonej makreli

Pasta śniadaniowa z wędzonej makreli to opcja tańsza w porównaniu do dwóch poprzednich, ale równie smaczna. Makrela to ryba o delikatnym mięsie, które po wędzeniu nabiera niesamowitego aromatu. Do przygotowania pasty z makreli można wykorzystać ogórki konserwowe, jajka, szczypiorek oraz dobrej jakości majonez i przyprawy. Makrelę należy obrać z ości i przełożyć do miseczki, a następnie rozdrobnić widelcem. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka, a także ogórki konserwowe trzeba pokroić w drobną kostkę i dodać do makreli. Odrobina majonezu połączy składniki, a posiekany szczypiorek doda delikatnie ostrego posmaku. Tak przygotowana pasta rybna najlepiej smakuje podawana na świeżym pieczywie lub tostach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here