Łosoś jest rybą cenioną nie tylko ze względu na swój smak, ale również dużą zawartość substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witaminy, minerały i kwasy Omega-3. Dzięki temu włączenie łososia do diety nie tylko pozwala uniknąć monotonii, ale również może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Przygotowując posiłki, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość ryby i wybierać te ze sprawdzonych źródeł, jak np. MOWI łosoś.

Bogate źródło kawasów Omega-3

W 100 gramach łososia znaleźć można około 5 gramów kwasów Omega-3, co może odpowiadać zawartości kilkunastu kapsułek suplementów. Tłuszcze pozytywnie wpływają między innymi na pracę mózgu i układu krwionośnego. Spożywanie odpowiedniej ilości Omega-3 pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, a także może złagodzić bóle stawów.

Źródło pełnowartościowego białka

Łosoś jest rybą nie tylko smaczną, ale również bogatą w białko. Co ważne, jest to białko bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Przyjmuje się, że w 100 gramach łososia znaleźć można około 20 gramów tego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania składnika.

Źródło witamin

Ryba najwyższej jakości, jak np. MOWI łosoś, jest doskonałym źródłem witamin, m.in. z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego. Łosoś dostarcza również dużej ilości witaminy D, która może przyczyniać się między innymi do poprawy odporności, a nawet stanu skóry.

Źródło niezbędnych pierwiastków

W łososiu znaleźć można niezbędne dla naszego organizmu pierwiastki, takie jak selen, cynk, fosfor, magnez i jod. Substancje te korzystnie wpływają na pracę układu hormonalnego, w tym tarczycy. Ponadto pozwalają na poprawę odporności, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko przeziębienia.

Różnorodność w przygotowaniu

Rybę można przygotowywać na wiele sposobów – na patelni, grillu lub w piekarniku, a w każdym przypadku idealnie sprawdzi się gotowa porcja MOWI łosoś. Dużą popularnością cieszy się również łosoś wędzony na zimno lub ciepło. Co więcej, ryba może być idealną propozycją zarówno podawana samodzielnie, jaki i wykorzystana jako część bardziej złożonego dania.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here